Tilrettelegginger ved lese- og skrivevansker kan være:
· Lese- og skriveprogram Lingdys. Skolen bistår med å søke om lisens og laste ned programmet hvis du har fått dette innvilget via NAV.
· Opplæring i å bruke programvaren.
· Smartbøker, lydbøker, lydfiler.
· Opplest oppgave.
· Forstørret skrift.
· Muntlige vurderinger når det er mulig, i henhold til læreplanen.
· Det kan avtales utvidet tid ved skriftlige vurderinger.
· Utvidet tid på skriftlig eksamen, søkes om i Visma
· Fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål, søkes om i Visma.
· Fritak for vurdering med karakter i 2 fremmedspråk, forutsetter sakkyndig uttalelse fra PPT, statsforvalteren er saksbehandler.
· Skolen har et system for kartlegging, tiltak og oppfølging når det gjelder lese- og skrivevansker. Ta kontakt med kontaktlærer eller rådgiver, dersom det er behov for mer informasjon.
· Mer informasjon https://dysleksinorge.no/
Individuelt tilrettelagt opplæring
Dersom det vurderes at elever ikke har tilfredsstillende utbytte av opplæringen, kan skolen i samarbeid med elev og foresatte sende henvisning til PPT. De vil på bakgrunn av utredning, vurdere om eleven har behov for individuelt tilrettelagt opplæring. Når sakkyndig vurdering fra PPT foreligger, vil skolen gjøre et enkeltvedtak om slik opplæring og det utarbeides en egen plan. Individuelt tilrettelagt opplæring kan være knyttet til behov for personlig assistanse, fysisk tilrettelegging, tekniske hjelpemidler og opplæring i mobilitet, og individuelt tilrettelagt opplæring.
VIP Makkerskap og VIP snakk om det
Vennesla vgs. er en VIP-skole. VIP står for Veiledning og Informasjon om Psykisk helse. Det innebærer å jobbe med det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring, som er en del av elevenes læreplaner.
VIP makkerskap er et ledd i skolenes arbeid med å fremme et inkluderende og godt skole- og læringsmiljø.
Første skoledag blir elevene delt inn i makkerpar. Disse makkerparene tilhører igjen en makkergruppe. Makkerparene og makkergruppene har oppgaver i forhold til hverandre, og byttes jevnlig. Ved Vennesla videregående skole har vi tro på at et klassefelleskap med klare rammer der man opplever å høre til, bidrar til bedre trivsel og læringsutbytte.
VIP Snakk om det, gjennomføres på Vg1. Kontaktlærer, helsesykepleier, PPT og helsepersonell fra kommunen gjennomfører opplegg og klassebesøk, der tema er knyttet til psykisk helse. Målet er økt kunnskap om helse og hvor man kan få hjelp. Fokus er at livet består av opp- og nedturer og at det er helt normalt.