DSC 9414

Lørdag 23. nov stilte elever fra 2SSA opp på "Bondens marked" i Kristiansand for å friste byfolket med sine gourmetprodukter. Selv om dagen startet ikke helt etter planen, for å si det mildt, tok det seg opp godt opp etter hvert, og endte med fine salgstall.

Elevene tyvstartet med salg fra stand allerede torsdag. Da var det internt salg på skolen, og elevene fikk prøve seg på salgssamtaler og bygging av stand. Resultatet ble en omsetning på i overkant av 2000 kroner, og i tillegg kom det bestillinger på det dobbelte. En fin start altså, men det er nå en gang slik at det er først når man kommer utenfor skolen, og står ansikt til ansikt med fremmede kunder, at man får se hva forretningsideen er verdt.

Kalde sko og isopor

Fredag klokken 10.00 var det dags for å innta Vennesla sentrum. Elevene hadde på forhånd avtalt med Libris om å stå utenfor butikken deres i gågaten. Været var strålende, men desverre for elevene var dette høstens foreløpig kaldeste dag, så bygdefolket  MG 0506glimret i stor grad med sitt fravær. Drøye fire iskalde timer i gågaten ble belønnet med i underkant av 800 kroner i omsetning, ikke akkurat noe å bli feit av. Elevene fikk likevel viktig lærdom ut av dagen, blant annet å ha noe isopor å stå på i kulda, dersom skotøyet ikke er det varmeste.

Bønder i byen

Lørdag var det altså Bondens marked i Kristiansand som stod for tur. Dagen startet imidlertid ikke så bra. Kortet elevene var utstyrt med fungerte ikke på skolens ytterdører, så dermed ble varene vanskelig å få tak i (må presiseres at IT-avd. var fullstendig uten skyld i dette). Elevene fikk etterhvert låne et kort som fungerte, men fikk ikke nødvendige informasjoner om skolens alarmsystemer av faglærer..noe som resulterte i at alarmen ble utlyst og at faglærer rundt 08.00 fikk sin tredje oppringing for dagen.. Det ser ut til at utrykning ble unngått, men dagen fikk en litt vel brå start for noen og enhver.

Elevene kom likevel på plass på torget i byen i god tid før markedet startet. Været var igjen strålende, og kulda noe mindre påtrengende enn dagen før. Dette viste seg å være dagen da "alle" skulle til byen, så også rundt salgsbodene MG 0504 på torget var det godt med folk. Elevene kunne rapportere om et jevnt god salg, selv om en del av de andre mer profesjonelle bøndene mente at kjøpslysten satt langt inne hos publikum denne dagen. De tre elvene som bemannet standen denne dagen, Marthe, Andreas og Kevin, gjorde alle en god figur og fikk god trening i salgssamtaler med potensielle kunder. Elevene kunne by på smaksprøver på knekkebrød og syltetøy, men erfarte underveis at en litt mer restriktiv linje på smaksprøvene ikke nødvendigvis førte til lavere salg.

Salget gikk unna

Elevene solge i alt tre kurver, og en god del geleer, knekkebrød og spekepølser for å nevne noe. Totalt innbrakte dagen drøye 4.400 kroner i omsetning, pluss en bestilling på sjokolade på rundt 1800 kroner. Alt i alt var elevene godt fornøyde med dagen, og et salg som ikke lå mye tilbake for de mer rutinerte gårdsmatselgerne som bemannet de andre standene. I tillegg fikk nok de tre elevene gode erfaringer som igjen gir grunnlaget for å lykkes enda bedre neste gang.

Ferske varer fra bagasjerommet

Søndag stiller to av de andre elevene i bedriften på "bagasjerommarked" i nærheten av Evje. Her er ideen at selgerne selger antivkiteter fra bilen bagasjerom, men tross god holdbarhet på varene, har Gourmetkurva UB fått lov til å stille. Resultatet av dette markedet er ikke så lett å forutse, men spennede blir det å høre hvordan det har gått når tallenes tale blir klare på søndagskvelden.