Skolevalget ved Vennesla vgs. ble en spennende affære. Mens FrP i 2013 trakk det lengste strået, med tre stemmers margin på Ap, ble Ap i år det største partiet med seks stemmer mer enn Frp.

Rødt var i år den store overraskelsen. Med hele 19,6% av stemmene ble de det tredje største partiet, og bare 13 stemmer bak Arbeiderpartiet. Selv om SV oppnådde mer beskjedne 5,4% av stemmene, oppnår disse tre partiene på venstresiden solide 47,9% av stemmene. Med dette resultatet manglet de bare 8 stemmer på rent flertall - dersom dette hade vært resultatet ved kommunevalget.

Den borgerlige fløyen fikk en markant nedgang sammenlignet med valget i 2013. FrP klarte å holde på posisjonen fra forrige valg, mens Høyre fikk en kraftig tilbakegang. Høyres nedgang kan nok i stor grad forklares med kostnaden ved å sitte som ansvarlig parti i regjering. Ved forrige valg representerte de opposisjonen, og slapp således å stå til ansvar for den sitendes regjerings politikk.

Sentrumspartiene

Ellers er det interessant å merke seg Venstres gode resultat. De oppnådde hele 11,1% oppslutning ved skolevalget, noe som må sies å være et svært godt resultat, spesielt med tanke på at Venstres representant ikke falt for fristelsen til å overby de andre partiene med lovnader om billig snus og fri eksos. Blant de andre sentrumspartiene fikk KrF et anstendig resultat med sine 7,2% av stemmene. Her hadde kanskje partiet hatt forentet noe bedre resultat, spesielt med tanke på partiets sterke posisjon i bygda. Også her kan nok noe av forklaringen ligge i at KrF heller ikke var blant de som stilte med det feteste valgflesket, men valgte heller å fokusere på partiets kjerneverdier.

Småpartiene

Blant de mindre kjente partiene var det Piratpartiet som gjorde det best med rundt 2% av stemmene. Noe overraskende nådde MDG sitt grønne budskap i liten grad frem til elevene, og partiet fik således ikke nytet godt av partiets fremgang på landsbasis. Mindre overraskende var det nok at relativt nye partier som Demokratene og Partiet De Kristne ikke stakk av med særlig mange stemmer.

I hvilken grad resultatene fra denne typen skolevalg er representative for skoleelevenes politiske holdninger er noe usikkert. Mange elever får nok her sitt første møte med politikk og valgkamp, og det kan da være fristende å stemme på de mest morsomme politikerne, eller de som tilbyr det feteste valgflesket. En god del av partiene valgte å ikke gå for disse strategiene i håp om å vinne velgere, og måtte nok betale litt for det i form av færre stemmer enn de ellers kunne ha oppnådd på kort sikt. Kan hende det vil vise seg å være en strategi som vil betale seg på litt lengre sikt.

av Hårtveit, Gustav, publisert 5. september 2015 | Skriv ut siden