Hele 12 partier deltok under årets skolevalg ved Vennesla videregående skole. Panelet var dominert av godt forberedte ungdomspolitikere som gjorde sitt ytterste for at skoleungdommen skulle stemme på akkurat dem.

Bredt spekter av partier.

I tillegg til de etablerte stortingspartiene, Ap, H, FrP, KrF, Sp, V, SV og MDG, var mindre partier som Rødt, De Kristne, Demokratene og Piratpartiet representert. I følge Piratpartiets representant var Vennesla vgs den eneste skolen, foruten Vennesla musikkgymnas,hvor partiet fikk lov til å delta i skoledebatten. Dette ble i følge ungdomspolitikeren begrunnet med plassmangel..Dette gjelder nok derfor flere av de andre småpartiene også, og vitner ikke akkurat om en inkluderingstankegang og demokratik mangfold.

Forhåndsbestemte temaer MG 1761

For å ha en viss struktur på debatten, var temaene bestemt på forhånd. Debattleder David Hogstad kunne informere partiene om at skolepolitikk, kommunesammenslåing og tematikk rundt flyktningsituasjonen var de tre temaene som skulle debatteres. I tillegg skulle det som vanlig åpnes for spørsmål fra salen, og samfunnslærer Eirik Revheim hadde på forhånd  engasjert elevene i faget "Politikk, individ og samfunn" til å samle sammen spørsmål fra elevene.

De unge politikerne viste en imponerende innsikt innen til dels krevende problemstillinger, og sammenlignet med tilsvarende debatter med rikspolitikere, falt de nok i mindre grad for fristelsen til å sverte sine meningsmotstandere. Dette betydde på ingen måte at partiene var enige om at, men tross sin unge alder viste de en evne til å skille mellom sak og person som de etablerte politikerne bare kan misunne dem.

Showtime

Debatten var likevel på ingen måte uten underholdning, selv om ikke alt gikk etter partienes plan. Det var på forhånd bestemt at vi ikke ønsket en debatt med forstyrrende elementer og stunt fra debattantenes side, noe som ofte kan dra fokuset vekk fra selve sakene, og bidra til at de politiske standpunktene drukner i applegøyer. Så da representnten fra FpU fant det for godt å dra til med en Twist-bingo i det man skulle starte på debatten om hvordan landet og kommunene skal forholde seg til de flyktningskrisen som vi er midt inne i, kunne ikke timingen vært dårligere. Heldigvis klarte en myndig debattleder å avverge bingoen, slik at vi igjen fikk fokus på politikken. Ellers vartet Høyres representant opp med en avslutningsappel som i form var en mellomting mellom diktlesing og rap, til stor fornøyelse for folk i salen.

Grei avvikling

Den elektroniske avstemningen gikk for seg uten større probelemer. Også her bidrog politikk-elevene godt. De bemannet begge stemmelokalene, og geleidet skolens elever gjennom selve stemmegivningen på en fin måte.

For mange av skolens elever er nok dette første gangen de har avgitt en stemme, selv om den ikke blir tellende i det virkelige valget. Forhåpentligvis ble de fleste littegrann klokere på hvilket parti som ligger deres egne hjertesaker nærmest, enten det er billigere snus og raskere mopeder, drømmen om en grønnere jord og en mer rettferdig fordeling, eller noe midt i mellom som appelerer mest. Med 11 ganske ulike partier var det definitivt noe for enhver smak i alle fall.

Avslutningsvis ønsker Vennesla vgs. å takke alle debattantene og andre ungdomspolitikere som bdirog på valgstandene på en utmerket måte, alle elevene som hjalp til med avvikling av valget og våre egne elever som viste at de vet hvoran man skal oppføre seg som publikum under denne typen arrangementer.

MG 1677

Fotograf : MediaVennesla (v/ Alzira, Hans Kristian, Carina og Joakim)

Post-prod : Amalie

av Tekst: Gustav Hårtveit / Foto: Media Vennesla, publisert 1. september 2015 | Skriv ut siden