Vennesla vgs åpnet denne uken sitt nye podkaststudio. Med det nye utstyret kan fire personer ta plass i studio samtidig, i tillegg kan man koble opp eksterne stemmer via mobiltelefon eller skype.

–  På Vennesla vgs ønsker vi å være i forkant. Skolen er opptatt av utvikling og ny teknologi. Jeg er svært glad for at vi kan tilby elevene å jobbe på verdens første lydmikser tilpasset podkastproduksjon, sier medielærer Jone Nikolai Nyborg.

Medieelever i klasse 3MEA er de første til å ta studio i bruk. Erika Strand, Ida Sofie Hageland Solgård og Emilie Omestad bruker sin første podkast til å diskutere fremtidsplaner etter vgs.

– Det nye studioet er svært enkelt å betjene, og frigjør mye tid vi kan bruke på å lage bedre innhold, sier Nyborg. Han har produsert podkaster på skolen med elever siden 2006, men det er først de siste par årene at podkastformatet har fått større plass i medienorge.

– Vi er heldig som har mye god kompetanse i bygda. Agder Lyd i Vennesla har vært en god samarbeidspartner på lydteknologi, avslutter Jone Nikolai Nyborg.

FAKTA: Hva er en podkast?

• Podkasting betyr at du kan laste ned og høre en spesiell sending eller et program på mobiltelefonen eller andre steder når du vil.

• Du kan spille av en podkast direkte på en nettside eller i applikasjoner som for eksempel SoundCloud, Podcaster, Podtail, iTunes og Podcast Addict.

• Ordet podkast, eller podcast på engelsk, er satt sammen av fire ord. POD (portable on demand), kan oversettes til «bærbart når du vil». CAST er en forkortelse av broadcast (kringkastet).

• Flere av de mest populære podkastene i Norge er opprinnelige radioprogram, som legges ut som en episode kort tid etter at de er kringkastet. Da får lytteren anledning til å høre på programmet eller episoden akkurat når det passer mottakeren, og ikke bare avsenderen.

• ITavisen var blant de første norske podkastene. Den startet opp 5. august 2005.

• Podkasting fikk økt oppmerksomhet i mediebildet i 2015 etter at den amerikanske podkasten Serial oppnådde høye lyttertall både i USA og i resten av verden. Serial var i utgangspunktet en krimdokumentar som tok opp en drapssak fra Baltimore i 1999, men har seinere blitt utvidet til andre aktuelle temaer.

• Podkaster kommer i en rekke sjangere og stofftyper. Det kan være produksjoner med flere kilder og krevende redigering, som dokumentar- og krimserier, eller grundige portrettintervjuer, mer eller mindre forberedte studiosamtaler/intervjuer eller opptak av forelesninger/foredrag. De fylles også med et mangfold av stofftyper, for eksempel nyheter, kultur, politikk, sport, næringsliv, psykisk helse eller vitenskap.

Podcast2

Kilde: NRK, hanspetter.info / snl.no