Trening på gamlemåten

Ida og Lukas gav elevene et innblikk i hva de har gjort for å nå så langt som mulig innenfor noen rammer de selv setter. Et overordnet mål er at treningen skal ta hensyn til hele mennesket i hele livsløpet. Like viktig som å oppnå gode resultater på idrettsbanen er det at Ida skal ha en kropp og ei helse som er god også etter endt karriere. Derfor bruker de aldri smertestillende eller andre kunstige medikamenter for at Ida skal tåle treningen dersom hun har en skade. De ser heller ikke noe behov for å måle ulike medisinske verdier, for så å optimalisere disse ved hjelp av medisiner, slik som nærmest alle andre idrettsutøvere nå driver.

Treningsfilosofi

På mange måter driver teamet etter idealer som forsvant på 60-tallet i norsk idrett. Treningen skal være svært variert, og være gøy. Øvelsene som gjøres vil delvis være begrunnet med kunnskap om hva som virker, men variasjonen er også viktig, slik at treningen ikke blir for monoton. Like viktig som treningen er restutisjonsperioden, dvs den perioden hvor kroppen skal bygge seg opp igjen etter en trening. Her er det et poeng å få opp forbrenningen i kroppen, og isbading var i så måte et virkemiddel som teamet ofte benytter. Mat laget fra bunnen av, som gir de riktige næringsstoffene, er også svært viktig for Ida og Lukas.

For å holde motivasjonen oppe er de store mesterskapene viktige. Kommende sesong er det OL, og dette er sesongens viktigste mål. Selv om de store resultatene tilsynelatende har uteblitt i de siste sesongene har teamet et godt håp om å klare å kvalifisere seg for OL i august 2016. Ida har i mange år vært norges suverent beste kvinnelige 7-kjemper (menn har 10-kamp), men målet er å få tatt ut det potensialet som ligger der, slik at hun kan hevde seg også internasjonalt. Desverre har det vært en del doping og bruk av medisiner i idrettsmiljøet, noe Ida og Lukas tar sterk avstand fra. Deres filosofi er å gjøre det best mulig uten behov for noen form for kunstig medisinering, også den som er lovlig.

Overføringsverdi

Foruten å få et innblikk i hvordan toppidrett kan drives, håper vi dette foredraget var til inspirasjon for våre elever (og lærere). Ida og Lukas viste hvordan det går an å jobbe for å nå høye krav, og samtidig kunne takle nederlag som alltid vil komme. De viste oss hvordan det er mulig å selv definere sine grenser og spilleregler, slik at man kan jobbe for å nå sine mål, uten  gå på akkord med sine prinsipper. Vennesla vgs. vil takke Ida og Lukas for et inspirerende foredrag, og forhåpentligvis er det ikke siste gangen vi gjør dette.

Allerede om fire dager er Ida og Lukas tilbake ved Vennesla vgs, hvor de for tiden gir elevene i faget "breddeidrett" et 8-timers treningskurs innen spenst, hurtighet og styrke.

Tomknudsen Ida Vvgs03

av Tekst: Gustav Hårtveit, foto: Tom Knudsen, publisert 23. november 2015 | Skriv ut siden