Tirsdag 5 september satte 37 elever og to lærere kursen mot Ljosland for årets biologiekskursjon. Og for første gang på åtte år, var det skikkelig dårlig vær.

Vi ankom Ljosland 10.20 og pakket ut av bussen, og installerte oss på varmestova til skisenteret, der vi hadde arbeidsbase. Så kledde vi godt på oss og satte snuten opp mot Kvernevann og Kvernevannstoppen for undersøkelser av rabbe og snøleie.

Det ble en våt og lit kald affære, da det blåste ca 12 m/sekund på toppen og regnet strømmet ned, men elevene fattet mot og jobbet godt med linje- og ruteanalyser fra rabben og ned mot snøleiet. Det ble funnet mange flotte fjellplanter, og vi fikk nærkontakt med en liten lemen, som ble fotomodell for noen minutter, før den fortsatte sitt lemenliv.

Etter å ha jobbet godt på fjellet, og i og med at det var meldt dårlig vær på onsdagen og, ble vi enige om å gjennomføre all turgåing og undersøkelser på tirsdagen. Vi satte derfor kursen ned fjellet, og ned i bunnen av Ljoslandsdalen og inn til Langevann, for å undersøke myr og se på hvordan økningen av Langevannsdemningen med 10 meter vil påvirke naturen rundt.

Vi måtte stoppe for sprengningsarbeide på vei til Langevann, og inne ved Langevann måtte vi søke "tilflukt" bak en fjellknaus mens de sprengte der og.

Etter 6.5 timer ute i fjellet, i vind og regn, var det en sliten gjeng som returnerte til skisenteret for å grille og jobbe litt. Lærerne kjørte skyss til og fra skisenteret, sånn at slitne elever skulle slippe å gå hele bakken på 2.5 km tilbake opp til skisenteret.

Etter noen timer med jobbing, ble elevene skysset til de tre hyttene vi skulle overnatte på, og det var tid for å hygge seg litt med diverse spill. Det var en sliten gjeng som kom seg i seng.

Onsdag tok vi det litt med ro, og startet dagen 8, med samling på skisenteret 9.30, for å starte jobbingen med resultatene fra tirsdagen. Der ble det jobbet godt frem til bussen kom 12.30, og vi reiste hjemover 13.15.

Vi takker for en flott tur, om enn ikke været var helt på vår side. Også tusen takk for lån av private hytter.

Helene og Tove

av STUDIE VENNESLA v/ Tove og Helene, publisert 11. september 2017 | Skriv ut siden