Tonelinn Vogt Landsverk og Marius Nesland Evensen representerte de seks "forfatterne" som har bidratt med hvert sitt forskerbidrag i boken som ble "lansert" foran et stort pressekorps (på hele tre personer hvis vi legger godviljen til) her på skolen mandag 8. desember.

Elever ved Vennesla vgs. har i en årrekke levert svært gode bidrag til ulike typer konkurranser, og spesielt innen historiefaget har det blitt produsert mye interessant forskning. Skolen står med flere førsteplasser i den prestisjefylte "Holbergprisen i skolen", hvorav en av disse var en historieoppgave. I tillegg har skolen de siste to årene fått andre og tredjeplass i HIFO sin forskningskonkurranse - en konkurranse med mer enn 600 innsendte bidrag hvert år.

Historiene elevene har skrevet har vært av høy kvalitet rent forskningsmessig, samtidig som de har vært godt skrevet og dermed interessante å lese i seg selv. Mye av grunnen til dette er at oppgaveskrivningen har vært tverrfaglig, slik at norskfaget også har vært involvert. MG 2375

Dramatiske historier

Historiene i boken har ulike kvaliteter. Noen er svært systematiske og gjennomførte på forskningsbiten, mens andre historier er så gripende fortalt at det fort kan falle en tåre eller to. Felles for historiene er også at de er basert på elevenes egne forfedres livshistorier. Og de som leser vil fort se at disse livene ikke nødvendigvis ligger noe tilbake rent spenningsmessig, fra ulike biografier du kan finne i bokhandelen nå før jul.

Temaene i denne utgaven spenner vidt. Bertine Aase Dalhaug har skrevet en svært gripende fortelling om sin bestemor som i en alder av fem år fikk tuberkulose (her anbefales det å ha et lommetørkle for hånden). Marius Nesland Evensen beskriver det Avisoppslagslitsomme livet på en fjellgård i Bykle. Han gir oss også kunnskap om årsaker til hvorfor moderniseringen av jordbruket kom så sent til den øverste delen av Setesdal. Andreas Iveland forteller om to av sine forfedre som emigrerte til USA, og gir oss innblikk i deres svært spennende og risikofylte liv «over there». Anna Nordgaard Dåsvatn og Tonelinn Vogt Landsverk gir oss verdifulle innblikk i deres forfedres liv under andre verdenskrig. Livet til sjøs i seilskutetiden er også med. Espen Hoy bidrar her med en meget grundig og veldokumentert historie om sin tippoldefars utrolige liv på sjøen på 1800-tallet.

Noe av styrken med historiene er at selv om elevene skriver om enkeltpersoners liv (den lille historien), så tolker de dette ut i fra en kontekst, altså verdenen utenfor (den store historien).  Leseren får dermed også et innblikk i verdenshistorien i en tidsperiode, noe som gir en bedre forståelse for hvorfor den enkeltes livshistorie ble som den ble.

Ut til folket

Skolen har alltid vært svært stolte av det elevene har fått til, og nå syntes vi det var på tide at også andre historieinteresserte kunne få ta del i disse gode historiene. Boken er derfor tilgjengelig for alle som er interessert i historie eller bare trenger en gave til jul. Boken er foreløpig å få kjøpt på følgende steder:

• Berge Libris i Markensgate i Kr.sand.
  • Libris i Vennesla
  • Bunnpris på Strai
  • Ekspedisjonen ved Vennesla vgs.

I tillegg vil det være mulig å lese boke på bilblioteket i Vennesla.

Det er også mulig å bestille et eksemplar ved å sende en epost til: guha8@vaf.no

(klikk på avisen over for å lese hele avisartikkelen)

av Hårtveit, Gustav, publisert 8. desember 2014 | Skriv ut siden